De definitie van bijtelling

Als je als werknemer de beschikking krijgt over een leaseauto en deze ook privé gebruikt dan moet je hierover belasting betalen. De Belastingdienst ziet dit namelijk als loon in nature. Het bedrag dat je bij je inkomen moet optellen, noem je de bijtelling. Dit is een percentage van de fiscale waarde van de leaseauto. De Belastingdienst gaat voor de fiscale bijtelling uit van de fiscale waarde van de auto. Dit is de officiële nieuwprijs van de auto (catalogusprijs) die geldt bij aanvang van de dag waarop aan het motorrijtuig een kenteken is toegekend. Deze prijs is inclusief BTW, BPM en inclusief de opties/meer-uitvoeringen die door of namens de fabrikant of importeur zijn aangebracht voordat een kenteken is toegekend.

De hoogte van de bijtelling

Het percentage bijtelling dat je moet betalen, is door de overheid vastgesteld. Het wordt door de volgende factoren bepaald:

  • De CO2-uitstoot van je auto
  • De cataloguswaarde van je auto
  • Je jaarinkomen en bijbehorende belastingschijf

Het algemene bijtellingspercentage bedraagt 22% van de catalogusprijs van de auto. Als je weet welk bijtellingspercentage op jouw auto van toepassing is, kun je de bruto bijtelling berekenen. Om dan te weten wat de netto bijtelling voor je is, vermenigvuldig je dit bedrag met het tarief inkomstenbelasting dat van toepassing is.

   
   

Verlaagde bijtelling bij elektrische auto 's

Rijd je een volledige elektrische auto dan betaal je minder bijtelling tot 2026. Dit geldt voor een periode van 5 jaar vanaf het op kenteken zetten van de auto. In het Klimaatakkoord staan een aantal zaken over de bijtelling. Zo loopt de bijtelling voor 100% elektrische auto’s de komende jaren op. In 2026 geldt dan ook een bijtellingspercentage van 22%, zoals bij niet-elektrische auto’s.

Ook is er een maximum bedrag waar het verlaagde bijtellingspercentage voor geldt. Kies je in 2022 bijvoorbeeld een auto van €50.000,-. Dan betaal je 16% bijtelling over €35.000,- en 22% over €15.000,-.

 

Overzicht verlaagde bijtelling elektrische auto’s

Bijtelling
2021
2022
2023
2024
2025
2026
Volledig elektrisch (EV)
12%
16%
16%
16%
17%
22%
Max. van catalogusprijs 1
40.000
35.000
30.000
30.000
30.000
n.v.t.
1) Het maximumbedrag verlaagde bijtelling  geldt tot 2025 niet voor innovatieve elektrische auto’s (waterstof, zonnecelauto's)

 

Geen bijtelling

Je betaalt geen bijtelling als je bij de Belastingdienst kunt aantonen dat je minder dan 500 km privé rijdt. Als je hiervoor kiest dan moet je wel een sluitende ritregistratie hebben en een 'verklaring geen privégebruik' aanvragen. Lees hier meer over de specifieke eisen die de Belastingdienst hieraan stelt.

   
   

Eigen bijdrage

Naast dat je bijtelling betaalt voor je leaseauto kun je als je in loondienst bent ook nog een eigen bijdrage aan je werkgever moeten betalen. Dit is een maandelijks bedrag dat de werkgever aan je kan vragen, omdat je de auto ook privé gebruikt. Je werkgever trekt de eigen bijdrage vervolgens af van de bijtelling.

De eigen bijdrage is alleen aftrekbaar van de bijtelling. Om deze reden kan het nooit hoger zijn dan de bijtelling. Mocht dit toch het geval zijn dan wordt de bijtelling voor die maand €0,-. De Belastingdienst heeft bepaald dat de bijtelling nooit ‘negatief’ kan zijn.

Kunnen wij je helpen?

Bel (076) 579 3200 voor personenauto's en (076) 579 3910 voor een bedrijfswagenspecialist of mail naar bedrijfswagens@alphabet.com.