Als je je oriënteert op het aanschaffen van een personenauto dan kom je de term leasen regelmatig tegen. We vertellen je graag wat dit nu precies inhoudt.
Er zijn verschillende manieren om een auto aan te schaffen. Zo kun je er eentje kopen (nieuw of gebruikt) van eigen of geleend geld, maar leasen is ook een optie. Als mensen spreken over een auto van de zaak dan gaat het meestal over een leaseauto. Leasen is eigenlijk vergelijkbaar met huren. Dure investeringen, zoals auto’s kunnen een groot deel van de begroting van een bedrijf in beslag nemen. Dit kapitaal besteed je misschien liever aan de core business van je zaak. Bovendien heb je te maken met risico’s, zoals het onderhoud en restwaarde. Om deze redenen besluiten bedrijven vaak om dit soort bedrijfsmiddelen te leasen i.p.v. zelf te kopen.
Als je het hebt over leasen dan zijn er verschillende vormen. Deze leggen we kort aan je uit.
Bij het leasen van een auto spreken we meestal van operational lease. Je betaalt een vast bedrag per maand voor een bepaalde periode. In ruil daarvoor mag jij een bepaalde tijd in de auto rijden. De leasemaatschappij investeert in de auto(’s) van jouw keuze. Jij gebruikt de auto en de leasemaatschappij blijft de eigenaar. De auto staat niet op de balans van je bedrijf, maar op de balans van de leasemaatschappij. Aan het einde van je contract lever je de auto weer in. Je loopt hierbij dus geen risico’s.
Full operational lease is de meest uitgebreide vorm van operational lease. Hierbij zitten ook alle bijkomende autokosten inbegrepen. Denk hierbij aan onderhoud, reparatie, verzekering en wegenbelasting. Behalve brandstofkosten. Je kunt wel een contract afsluiten incl. brandstof. Je betaalt je tankbeurten dan met een tankpas en wij als leasemaatschappij verrekenen dit met jou als contracteigenaar.
Bij financial lease spreek je van ‘huurkoop’. Jij koopt het bedrijfsmiddel van je keuze en de leasemaatschappij financiert dit voor je. Je betaalt zelf de rente en de aflossing in maandelijkse termijnen terug. De leasemaatschappij is gedurende het gebruik de officiële eigenaar van de auto. Jij bent echter wel economisch eigenaar. Aan het einde van de looptijd als je alle termijnen hebt betaald dan ben jij de volledige eigenaar! Het risico dat de auto van waarde vermindert ligt bij financial lease bij jou als klant. Als de auto na een aantal jaar een stuk minder waard is dan je had verwacht dan is dat dus jouw probleem. Bij operational lease liggen deze financiële risico's door evt. lagere restwaarde bij de leasemaatschappij.
Het privé leasen van een auto komt steeds meer voor. Met private lease kan een particulier een auto leasen. Voor een vast maandbedrag lease je een nieuwe auto incl. de bijkomende autokosten, zoals onderhoud en verzekering. Wil je meer weten over private lease, lees dan hier verder.
Shortlease lijkt veel op een full operational leasecontract. Het geeft je hetzelfde gemak. Het grootste verschil is de looptijd en de keuze voor de auto. Shortlease contracten hebben een kortere looptijd en kun je flexibel opzeggen. Ook is shortlease een goedkopere optie dan een auto huren. Je kiest wel een auto uit het bestaande wagenpark van de leasemaatschappij. Je kunt de auto dan dus niet zelf samenstellen. Lees hier verder over onze shortleasemogelijkheden.
Afhankelijk van je situatie kan leasen juist goed of minder goed bij je passen. Een nadeel van leasen kan zijn dat de auto niet van jezelf is. Ook aan het einde van je contract ben je bij operational lease geen eigenaar van de auto. Daarnaast is tussentijds opzeggen vaak best prijzig. Je zit dus vast aan een lange termijn verplichting.
Natuurlijk heeft leasen ook een aantal voordelen:
Bel (076) 579 3200 voor personenauto's en (076) 579 3910 voor een bedrijfswagenspecialist of mail naar bedrijfswagens@alphabet.com.