Waar kies je voor?

Het is best complex welke belasting je nu wel of niet moet betalen als je een auto zakelijk wilt rijden. Wat voor kosten heb je dan en wat kun je aftrekken van de inkomstenbelasting? Allereerst moet je een keuze maken of je de auto op naam van het bedrijf zet (kopen of zakelijk leasen) of dat je de auto privé aanschaft (kopen of privé leasen) en hier zakelijk mee rijdt. De fiscale regels zijn namelijk afhankelijk van de keuze die je maakt.

Fiscale regels voor een auto van de zaak

De volgende regels gelden als je ervoor kiest om de auto zakelijk aan te schaffen.

  1. Je betaalt een percentage bijtelling over de fiscale waarde van de auto. Dit bedrag moet je bij je belastbaar inkomen optellen. Hier betaal je dus belasting over. Dit is niet het geval als je ervoor kiest om max. 500 km per jaar privé te rijden met de auto. Je dient dan wel een sluitende kilometerregistratie en een verklaring van geen privégebruik van de Belastingdienst te hebben.
  2. Je kunt de betaalde BTW over zakelijke kosten terugvorderen dus ook de BTW over de (lease)autokosten. Echter de autokosten die te maken hebben met het privégebruik worden niet gezien als zakelijke kosten en dus moet de afgetrokken BTW over dit deel worden terugbetaald, oftewel dit is een BTW correctie. Om het echte privégebruik vast te kunnen stellen zou je een kilometerregistratie moeten bijhouden. Voor alle partijen levert dit onnodige administratie op. Daarom heeft de overheid bepaald dat de BTW-correctie 2,7% is van de fiscale waarde van de auto die je net als de bijtelling elk jaar betaalt.
  3. Zoals bij 2 vermeld is het wel zo dat je BTW op de kosten van de auto, zoals brandstof of leasekosten mag terugvragen voor het zakelijke deel.

Fiscale regels voor een privé auto

Als je ervoor kiest om een auto privé aan te schaffen (ook private lease) dan heeft dit de volgende consequenties voor je.

  1. De auto heeft dan niks met je eigen zaak te maken. Ook het geld om een auto aan te schaffen moet uit privé vermogen komen.
  2. Je hebt niet te maken met bijtelling, want het is een privé auto.
  3. Je betaalt ook geen 2,7% BTW-correctie, zoals hierboven besproken.
  4. Je kunt geen BTW terugvorderen voor de zakelijke autokosten. Dit geldt niet voor een particulier.
  5. Wel mag je de kilometers die je zakelijk rijdt inclusief woon-werkverkeer declareren bij je bedrijf. Met andere woorden, je mag dit aftrekken van de inkomstenbelasting. De maximaal belastingvrije vergoeding is €0,19 per kilometer. Meer mag, maar daar moet je dan wel inkomstenbelasting over betalen.

Belang van een goede administratie

Welke keuze je als ZZP’er het beste kunt maken is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie. Afhankelijk van je keuze is het van belang dat je je administratie op een correcte wijze inricht. Dit kan bijvoorbeeld met de hulp van een accountant of financieel adviseur. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst. Als je namelijk bovengenoemde regels door elkaar gebruikt kan de Belastingdienst je corrigeren en beboeten. Zij kunnen 5 jaar teruggaan in je administratie, waardoor dit flink nadelig voor je kan uitpakken.

Kunnen wij je helpen?

Bel (076) 579 3200 voor personenauto's en (076) 579 3910 voor een bedrijfswagenspecialist of mail naar bedrijfswagens@alphabet.com.